Curiozitati despre pisici

Curiozitati despre pisici

Orice proprietar are doar cuvinte de lauda pentru cainele sau. Desi cunoastem multe dintre particularitatile lor, stiinta si istoria ne ofera in fiecare zi noi fatete si fapte neobisnuite sau surprinzatoare despre cel mai bun prieten al omului.

O fiziologie foarte diferita de cea a oamenilor

Desi cateii nostri au un simt al gustului mult mai putin dezvoltat decat noi, natura i-a inzestrat cu alte atuuri pentru a supravietui si a impartasi multe momente de complicitate cu oamenii.

1 – Un simt al mirosului extraordinar

In timp ce noi avem doar 5 milioane de celule pentru a distinge parfumurile lumii, cainele are nu mai putin de 220 de milioane. Aceasta particularitate fiziologica face din el aliatul de necontestat in cautarea persoanelor disparute sau pentru a detecta bombe sau traficanti de droguri.

2 – Un simt al mirosului care poate ajuta si la cautarea bolilor

Numeroase studii au dovedit capacitatea cainilor nostri de a detecta infectiile. Anumite cancere sau diabetul sunt percepute de animal. Cainii dresati pot chiar sa prevada o criza de epilepsie cu cateva secunde inainte ca aceasta sa se produca, permitand pacientului sa se mute in pozitie laterala. Deocamdata, oamenii de stiinta nu sunt siguri cum este posibil acest lucru. Ei cred ca simtul olfactiv al cainelui poate detecta proteinele anormale care circula in corpul nostru.

Vezi si:  5 curiozitati din intreaga lume

3 – O carte de identitate pentru trufe

Dupa cum stiti, amprentele digitale nu mint niciodata atunci cand vine vorba de confundarea unui individ. La fel ca noi, cainele este unic, sau mai degraba nasul sau. Inainte de a fi folosite tatuajele si microcipurile, identitatea unui caine putea fi constatata printr-o amprenta a nasului sau. Cu toate acestea, un nas uscat, care trebuie acoperit cu cerneala si tinut pe o foaie de hartie impotriva unei foi de hartie, fara sa isi linga nasul, necesita prea multa rabdare si dexteritate.

4- Ochii cainilor au 3 pleoape

Cainii au o pleoapa inferioara si una superioara. Iar pentru a-si proteja ochii de corpurile straine si pentru a-i mentine in permanenta umeziti, au si membrana nicitanta. Nu iti vei mai privi niciodata cainele in ochi in acelasi mod.

5- Urechile care sunt mult mai eficiente decat ale noastre

Daca cainii au urechile mari, nu este neaparat pentru a ne asculta mai bine. Capabile sa perceapa ultrasunete intre 40 si 60.000 de hertzi, urechile lor sunt dotate cu nu mai putin de o duzina de muschi. Ne este greu sa concuram si sa comunicam cu ei prin miscarea urechilor, dar putem incerca sa intelegem mesajele pe care ni le transmite catelul nostru observand miscarile urechilor sale.

6-O culoare a limbii destul de rara

Doar rasele Chow Chow si Shar Pei au limba albastra. Aceasta culoare se datoreaza unei mutatii genetice. Cu toate acestea, alte rase pot avea o pigmentare albastra sau roz a limbii, precum si pete negre, albastrui, violet sau roz pe limba, palat si gingii. Acesta este cazul Ciobanescului german, al Border Collie, al Jindo coreean, al Mastiffului tibetan, al Akita Inu, al Rottweillerului, al Pomeranianului sau al Spitzului miniatural.

Vezi si:  Curiozitati despre pisici

7- Cainele dumneavoastra are o vedere dicromatica

Legendele mor greu. Cea despre cainele care vede lumea in alb si negru este deosebit de tenace. De fapt, acestia au vedere dicromatica. Ochii lor nu sunt capabili sa faca diferenta intre rosu si verde, dar pot vedea galben, albastru sau gri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.